NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد

احیای مسیر سرخس به چشمه ثریا؛ مهمترین طرح‌ در دست اقدام

تاریخ انتشار: 15:57 | 1404/04/07

مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، احیای مسیر سرخس به چشمه ثریا را از جمله مهمترین طرح‌های در دست اقدام دانست.

به گزارش نای قلم، جبارعلی ذاکری امروز در نشست مشترک با استاندار آذربایجان‌غربی، اظهار کرد: می‌توان از طریق این مسیر حجم عظیمی از کالای چینی را جابه‌جا کرد.

وی افزود: پروژه مرند به چشمه ثریا، بخشی از این طرح یاد شده بود که از محل تهاتر نفت مصوبه‌ای برای انجام این پروژه به تصویب رسیده است.

ذاکری اضافه کرد: برای تسریع در شناسایی خسارت‌ها و کمک به ارزیابی خسارت‌های چند هفته اخیر، مقرر شده است صندوق غرامتی شکل گیرد و هزینه‌ها پرداخت شود.

وی تصریح کرد: قرار است کمیته ارزیابی خسارات و بازیابی در حوزه‌های مختلف تشکیل شود و درخصوص منازل شهروندان برای ارائه خدمات بانک مسکن و بنیاد مسکن فعال خواهند بود.

مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، افزود: در زمینه شناسایی مناطق آسیب‌دیده و خسارت‌دیده، با همکاری کارشناسان بنیاد مسکن و سایر نهادهای مربوطه اقدامات آغاز شده‌ است.

ذاکری اضافه کرد: میزان ترانزیت بار جاده‌های کشور امسال ۲۰ میلیون تن بود که از این میزان ۲.۵ میلیون تن ترانزیت ریلی و مابقی جاده‌ای است.

وی در ادامه احیای مسیر سرخس به چشمه ثریا را از جمله مهمترین طرح‌های در دست اقدام دانسته و تصریح کرد: می‌توان از طریق این مسیر حجم عظیمی از کالای چینی را جابه‌جا کرد.

ذاکری همچنین خاطرنشان کرد: پروژه مرند به چشمه ثریا، بخشی از این طرح یاد شده بود که از محل تهاتر نفت مصوبه‌ای برای انجام این پروژه به تصویب رسیده است.

مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه رسیدن به ترانزیت بار ۶۰ میلیون تن هدف ماست، افزود: باید جاده‌های کشور برای این امر تقویت شده و ظرفیت کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب برای رسیدن به این حجم از ترانزیت بار افزایش یابد.

وی با اشاره اینکه ما از تهدیدات در راستای فرصت‌های جدید استفاده می‌کنیم، یادآور شد: در حوزه ریل، دیپلماسی ریل فعال شده است و از جمله کشور ترکیه نگاه مثبتی به این مسأله در مسیر چشمه ثریا دارد و جلسات مفصلی نیز در این زمینه برگزار شده است.

ذاکری افزود: برای ارتقای جایگاه ایران در ترانزیت کالا باید استاندارد و ظرفیت جاده‌ها ارتقا یابد.

وی در پایان تامین مالی اعتبارات عمرانی با درآمدهای نفتی و برخی اعتبارات تعریف شده را کافی ندانسته و تصریح کرد: پیشنهاد شده از محل مولدسازی و تهاتری در این حوزه شتاب بخشی انجام شود.

انتهای پیام/