NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت:

این دروغ ترسناک درباره ویروس چینی جدید را باور نکنید!

تاریخ انتشار: 1403/10/30 | 15:04

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت درباره «متاپنوموویروس انسانی» و تلاش برخی کشورها برای رصد و پایش ویروس‌های تنفسی توضیح داد.
ایسنا نوشت: دکتر فرشید رضایی با بیان اینکه سال میلادی جدید با شایعه‌ای به سرعت فراگیر درباره  احتمال همه‌گیری ویروس تنفسی جدیدی شبیه کرونا با منشاء چین آغاز شد، اظهار کرد: این موضوع نشان داد که دنیا هنوز از جبهه شایعات و دروغ‌های مجازی، آسیب‌پذیر است.  شایعات درباره همه‌گیری مرگبار یک ویروس جدید چینی در کمتر از ۱۴ روز خاطرات تلخ کرونا را زنده کرد و این شایعه با تولید محتوی ناشیانه هزاران سایت و کانال در شبکه‌های مجازی و کمک ناخواسته به انتشار بیشتر ترس و شایعات همراه شد.
وی ادامه داد: یک دروغ به سرعت به یک باور همگانی تبدیل شد و به جز خبرگزاری‌های رسمی دنیا، بسیاری دیگر فریب این دروغ ترسناک را خوردند. بنابراین آیا هنوز کسانی هستند که به قدرت آسیب‌زای شایعات فضای مجازی ایمان نیاورده‌اند؟ چگونه برخی رسانه ها (حتی با قصد اطلاع‌رسانی سریع و به موقع) ناخواسته وارد بازی شایعه پراکنی یا حمایت از شایعه‌سازها می‌شوند؟ حجم باور نکردنی از تولید محتوا توسط سایت‌ها و کانال‌ها در شبکه های مجازی به ویژه در کشورهای همسایه چین به زبان‌های هندی، اندونزیایی، فیلیپینی و انگلیسی باعث بیشتر پخش شدن شایعه ویروس «جدید» چینی شد. غافل از آن که این خبر از اساس کذب است و حداقل با شرایط فعلی و گزارشات کنونی از چین و سایر کشورهای فعال در شناسایی ویروس‌های تنفسی، پاندمی جدیدی با این ویروس در راه نیست و تنها روش جدید بهداشت چین برای گزارش دوره‌ای و دقیق چندین ویروس مختلف در طول فصل سرما، این برداشت ذهنی را ایجاد کرد که HMPV یک ویروس جدید و در حال انتشار از کشور چین است؛ چرا که تا کنون کسی در مورد آن در رسانه‌ها صحبت نکرده بود و دانشمندان چینی اولین گزارشات را از این ویروس معمولی منتشر کردند.
او ادامه داد: آن چیزی که چینی‌ها در روز جمعه ۲۷ دسامبر گفتند و بعد از آن سوءتفاهم‌ها و شایعات شروع شد آن بود که چین روش‌های جدیدی برای رصد ویروس‌های تنفسی دارد و آنفلوانزا، سنسیشیال ویروس و بسیاری ویروس‌ها مانند متاپنوموویروس را رصد می‌کند و با سرد شدن هوا موارد بیماری به تدریج در حال افزایش است و هرچند نسبت به سال قبل افزایش مواردی نداریم اما مردم با رعایت بهداشت فردی و اجتماعی و ماسک زدن و استراحت بیماران در منزل سعی کنند به کم شدن تعداد بیماران در جامعه کمک کنند. از همین خبر با تکنیک‌های مختلف شایعه‌سازی آغاز شد. در مجموع به این ترتیب بود که چند ساعت پس از انتشار خبر پیشرفت چین در شناسایی سریع ویروس‌های تنفسی و انجام پایلوت در استان‌های شمالی سردسیر چین، کج فهمی‌ها و سوءبرداشت‌های عمدی و غیرعمدی در فضای مجازی آغاز شد.
وی با بیان اینکه پنج سال پیش نیز با آغاز همه‌گیری کرونا باز هم مشخص شد که شایعات سریع‌تر از خود ویروس پخش می‌شوند، اظهار کرد: شایعات بدون نیاز به هواپیما و مسافران بیمار، تنها با یک کلیک (عمدی یا غیرعمدی) در کسری از ثانیه از یک گوشه دنیا به سراسر دنیا منتشر می شوند و طی یکی دو روز به صدر اخبار مجازی می‌آیند و طی یک هفته ممکن است میلیون‌ها نفراقناع شوند که یک خبر تماما دروغ یا یک خبر درست است.
وی درباره نقش و تاثیر باور عمومی در پذیرش این اخبار نیز گفت: به طور قطع، عبارت «تا نباشد چیزکی مردم نگویند چیزها» را شنیده‌ایم؛ این جمله اشاره به فرصت‌شناسی شایعه‌سازان و سودجویان فضای مجازی دارد که با تحریف یک خبر و بزک‌کردن آن به ترفندهای شایعه‌سازی، می‌توانند از کاهی کوه بسازند و در پشت زودباوری‌های مخاطب و تحریک احساسات عمومی پنهان شوند.
مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با اشاره به اظهار نظر مقامات چینی درباره ویروس HMPV نیز خاطرنشان کرد: مسئولان چینی از تکنولوژی‌های جدید برای شناسایی سریع‌تر ویروس‌های تنفسی خبر داده‌اند که آنها را در برابر همه‌گیری‌های آینده مانند کرونا، غافلگیر نکند.
رضایی با بیان اینکه کشورهای پیشرفته دنیا برای رصد و شناسایی ویروس‌های تنفسی سرمایه‌گذاری کرده‌اند، گفت: حدود دو دهه است که کشورهای پیشرفته و به ویژه چین برای رصد ویروس‌های تنفسی سرمایه‌گذاری کرده‌اند تا بتوانند هشدارهای شرایط اضطراری را پیش از آنکه بیماری پخش شده و کنترل شرایط سخت شود، برای جامعه صادر کنند.
انتهای پیام/

ارسال نظرات