NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

استاندار آذربایجان غربی عنوان کرد

تجارت بین‌الملل؛ پیشران توسعه آذربایجان غربی

تاریخ انتشار: 1402/11/10 | 11:58

26 ماه از آغاز به کار استاندار آذربایجان غربی می‌گذرد؛ محمدصادق معتمدیان امشب در نشست صمیمی 4 ساعته با خبرنگاران به بررسی کارنامه عملکرد خود و همکارانش پرداخت و ابعاد مختلف آن را زیر ذره‌بین برد.

استاندار آذربایجان غربی، ماحصل تدوین نقشه راه، شناسایی پیشران‌های توسعه‌ای، ریل‌گذاری‌ها و تهیه برنامه‌های مدون علمی را هموار شدن مسیر تحقق رشد اقتصادی استان عنوان کرد.

معتمدیان در ادامه توضیحات خود عوامل کلیدی موثر بر توسعه‌ی منطقه‌ای را تجارت بین‌الملل و ساماندهی مرزهای استان عنوان و تاکید کرد با ایجاد یک پایانه و یک بازارچه برای تک تک معابر مرزی استان، رونق اشتغال و توسعه منطقه را شاهد خواهیم بود.

مرزها با توجه به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های برجسته به عنوان دروازه‌های ورود و پیوند فضای ملی با فضاهای بین‌المللی از اهمیت و جایگاه برجسته‌ای برخوردار هستند. امروزه با تغییرات صورت گرفته در عرصه بین‌المللی، ورود به عصر جهانی شدن و گسترش وابستگی فضاهای جغرافیایی به یکدیگر، نظام سیاسی بر آن شده است که توجه بیشتری به ظرفیت‌های مرزهای مشترک نشان دهد.

آذربایجان غربی نیز با ۹ شهرستان مرزی سردشت، پیرانشهر، اشنویه در مرز ایران با شمال عراق، ارومیه، سلماس، خوی، چالدران و ماکو در مرز با ترکیه و پلدشت در شمال استان در مرز با نخجوان و در مجموع با ۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک از پتانسیل‌های بسیار بالایی برای توسعه مناطق مرزی برخوردار است از این رو اهتمام دولت بر توسعه و ساماندهی مناطق مرزی را می‌توان شاه‌کلید رونق و جهش اقتصادی استان دانست.

معتمدیان اظهار کرد، همانطور که ترکیه دروازه ورودی جمهوری اسلامی ایران به اروپا است، آذربایجان غربی نیز دروازه ورودی ترکیه به کشورهای آسیای میانه به شمار می رود و در این راستا مطالعات برای ایجاد منطقه آزاد مشترک با ترکیه را آغاز خواهیم کرد.

او افزود: مسیرهای ترانزیتی ایران به ترکیه از آذربایجان غربی عبور کرده و این استان دروازه جمهوری اسلامی جهت دسترسی به مدیترانه و آب های آزاد و سپس اروپا و افریقا محسوب می‌شود.

مقام عالی استان، با اشاره به تاکید طرفین بر توسعه مسیرهای ریلی در منطقه، اظهار داشت: توسعه مرز رازی خوی و خطوط ریلی این مرز، کاهش ترافیک و توسعه منطقه را به دنبال داشته و در سفر اخیر ریاست جمهوری، توافقاتی نیز برای صادرات برق ایران به ترکیه از طریق مرز رازی خوی انجام شد.

* تفاهم اتصال کریدورهای ریلی ایران و ترکیه

این مقام مسوول به تفاهم اتصال کریدورهای ریلی ایران و ترکیه نیز اشاره کرد و یادآور شد: با اتصال خطوط ریلی مرند به چشمه ثریا شهرستان ماکو، یک کریدور جدید بین المللی ایجاد شده و تجاری سازی شهرستان ماکو، تاثیرات چشمگیری در انتقال مسافر و حمل کالا خواهد داشت.

معتمدیان در ادامه سخنان خود تصریح کرد: حجم صادرات کشور از پایانه مرزی تمرچین پیرانشهر سالانه به یک میلیارد دلار می رسد که از مجموع صادرات کشورمان به ۲۷ کشور اروپایی بیشتر است.

او سپس نقش پایانه‌های مرزی در توسعه مناطق مرزی را یادآور شد. ساختارهاي خاص اجتماعی، اقتصادي و فرهنگی نقاط مرزي ایجاب می‌کند که استراتژي کلان توسعه این مناطق بر اساس حداکثر استفاده از امکانات موجود تنظیم، شود.

معتمدیان اذعان کرد: برای اولین بار در تاریخ آذربایجان غربی تهاتر نفت انجام دادیم و پول حاصل از آن را برای توسعه راه‌ها به ویژه راه های منتهی به پایانه های مرزی تخصیص دادیم .

استاندار آذربایجان غربی از کلنگ زنی پروژه منطقه ویژه اقتصادی ارومیه - سرو در دهه فجر امسال خبر داد و توضیح داد: با توجه به تفاهمات و رایزنی ها در سفر اخیر ریاست جمهوری اسلامی ایران به ترکیه و اختیارات واگذار شده به آذربایجان غربی، اقداماتی چون راه اندازی چهارمین پایانه بین المللی استان در کوزه رش سلماس، تجاری سازی پایانه مرزی خوی و صادرات برق از این مرز، احداث بازارچه اقتصادی در چالدران، اتصال خطوط ریلی مرند به چشمه ثریا و احداث مناطق آزاد مشترک در دستور کار قرار گرفته است.

* بازگشایی کوزه رش سلماس

معتمدیان با بیان اینکه در ۲۵ سال گذشته بازگشایی کوزه رش سلماس درحد شعارهای تبلیغاتی بود و حتی طرف ترکیه از این طرح اطلاعی نداشت، بیان کرد: ما ابتدا که این طرح را مطرح کردیم اکثر ارگان ها مخالف بودند و ما با رایزنی همه را توجیه نمودیم و با طرف ترکیه وارد مذاکره شدیم و درهمین سفری که در وان بودیم تفاهم نامه ایجاد پایانه مرزی را با آنها بستیم.

وی از افزایش صادرات از مرز پیرانشهر، اشاره و اضافه کرد: حجم صادرات کشور از پایانه مرزی تمرچین پیرانشهر سالانه به یک میلیارد دلار می رسد که از مجموع صادرات کشورمان به ۲۷ کشور اروپایی بیشتر است.

استاندار آذربایجان غربی همچنین از راه اندازی بازارچه محلی اشنویه خبر داد و گفت: منتظر مصوبه نهایی دولت برای ایجاد بازارچه محلی در اشنویه هستیم.

معتمدیان اضافه کرد: پایانه سرو به جهت نزدیکی به بندر مرسین که بزرگ‌ترین بندر تجاری ترکیه است از مهمترین پایانه های ترانزیتی است که توسعه آن در الویت ما است.

به گفته استاندار آذربایجان غربی، حجم صادرات کشور از پایانه مرزی تمرچین پیرانشهر سالانه به یک میلیارد دلار می رسد که از مجموع صادرات کشورمان به ۲۷ کشور اروپایی بیشتر است.

* معدن یکی دیگر از پیشران‌های توسعه استان

معتمدیان همچنین معدن را یکی دیگر از پیشران‌های توسعه آذربایجان غربی عنوان و تصریح کرد: برای توسعه حوزه معادن استان، سه گام مطالعه، سرمایه گذاری و استخراج و فرآوری محصولات را تعریف کرده ایم تا نتیجه لازم و مطلوب در بهره برداری از ظرفیت های معدنی آذربایجان‌غربی به دست آید.

وی همچنین با تاکید بر برنامه ریزی مناسب برای بهره گیری از ظرفیت های معدنی استان، خاطرنشان کرد: با توجه به شناسایی ۵١ نوع ماده معدنی در استان، در سه گام مطالعات زمین شناسی هوایی، جذب سرمایه گذار برای استخراج و فرآوری مواد معدنی، توسعه معادن استان را پیش می بریم.

مقام عالی استان در ادامه با اشاره به استخراج ٣٨ درصد از طلای کشور در شهرستان تکاب، افزود: با شناسایی ظرفیت های جدید معدنی، زمینه برای سرمایه گذاری هلدینگ های بزرگ کشور در حوزه استخراج محصولات معدنی چون تیتانیوم، اورانیوم، طلا و ... در آذربایجان غربی فراهم شده است.

استاندار آذربایجان‌غربی به اهمیت جذب سرمایه گذار برای استخراج از معادن استان نیز اشاره کرده و افزود: هلدینگ های بزرگ برای سرمایه گذاری در حوزه معدن به آذربایجان غربی آورده شده اند.

* ضرورت فرآوری محصولات معدنی در آذربایجان غربی

معتمدیان همچنین با اشاره به ضرورت فرآوری محصولات معدنی در آذربایجان غربی، اضافه کرد: برنامه ریزی لازم برای جلوگیری از خام فروشی محصولات معدنی، رونق اشتغال زایی و افزایش ارزش افزوده در این حوزه در استان انجام شده است.

وی در ادامه با تاکید بر تکمیل زنجیره تولید مواد معدنی در استان، افزود: آذربایجان غربی از قطب های تولید اورانیوم در کشور بوده و سرمایه گذاری در این حوزه و تولید محصولات معدنی دیگری چون کربنات سدیم، شیشه و بلور در دستورکار حوزه معدن استان قرار دارد.

استاندار آذربایجان‌غربی وضعیت کنونی دریاچه ارومیه را نیز نتیجه یک فرایند 40 ساله دانسته و تصریح کرد: عوامل انسانی، تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها در وضعیت کنونی دریاچه ارومیه تاثیرگذار است.

معتمدیان افزود: همزمان با گسترش چاه های غیرمجاز، ۱۴۰ هزار هکتار به اراضی کشاورزی منطقه افزوده شده و ضروری است که به مرور زمان محصولات کم آب بر، جایگزین محصولات پر آب بری چون چغندر، یونجه و سیب در حوضه دریاچه ارومیه شود.

وی در ادامه با بیان اینکه بخش قابل توجهی از وعده ها درخصوص اجرای پروژه های سخت افزاری احیای دریاچه ارومیه را عملی کرده ایم اما مخرج مشترک تمام طرح‌ها نزولات آسمانی است، اظهار داشت: در حوزه اجرای پروژه های نرم افزاری احیای دریاچه ارومیه، نیازمند اقناع سازی و آموزش جامعه و همراهی مردم برای تغییر الگوی کشت هستیم.

استاندار آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه تغییر الگوی کشت و تولید محصولات کشاورزی کم‌آب‌بر نیاز اساسی همه مناطق کشور به ویژه این استان برای جلوگیری از مشکلات کم آبی است، گفت: اقدامات بسیار خوبی در این خصوص شروع شده که کشت پسته و گردو در برخی مناطق از جمله آنهاست.

وی ادامه داد: باید توجه داشت که ارزش افزوده برخی محصولات تولیدی بخش کشاورزی بسیار بیشتر از سیب و برخی اقلام دیگر کشت شده در آذربایجان غربی است.

تحقق ۱۰۵ درصدی ایجاد اشتغال در آذربایجان غربی

معتمدیان سپس از تحقق ۱۱۰ درصدی ایجاد اشتغال در استان در سال گذشته خبر داد و افزود: تا دی ماه امسال شاهد تحقق ۱۰۵ درصدی ایجاد اشتغال در استان بودیم

استاندار با اشاره به کاهش ۴.۷ درصدی نرخ بیکاری طی ۲ سال گذشته در استان، گفت: آذربایجان غربی رتبه اول کاهش نرخ بیکاری کشور در تابستان امسال را کسب کرده است.

* احیای 298 واحد راکد

 وی خاطرنشان کرد: با احیای 298 واحد راکد و بهره برداری از سه هزار پروژه عمرانی در سطح استان، شاهد افزایش اشتغالزایی و کاهش بی سابقه آمار بیکاری در آذربایجان غربی هستیم.

استاندار آذربایجان‌غربی با تشویق جامعه به مطالبه گری صحیح اظهار کرد: مطالبه گری نباید همراه با تخریب باشد و فرهنگ مطالبه سازی باید بر اساس فرهنگ جامعه و زیرساخت‌های استانی باشد چراکه برخی مطالبات فراتر از واقعیت موجب کندی پیشرفت و توسعه است.

معتمدیان با اشاره به برگزاری سفرهای شهرستانی در دولت سیزدهم گفت: ملاقات چهره به چهره یکی از ضرورت‌های ارتباطات امروز است و در ماه های اخیر حدود ۱۰۰ دیدار چهره به چهره در سفرهای شهرستانی ثبت کردیم تا تمام قد در کنار توسعه اقتصادی شهرستان‌ها باشیم تا شاخص‌های شهرستانی نیز در قالب عدالت محوری به میانگین شاخص کل استان برسد.

وی برنامه محوری و پروژه محوری را از ارکان توسعه استانی خواند و افزود: تمامی برنامه‌ها در سفرهای شهرستانی بر اساس رسیدن شاخص استان به میانگین کشوری است و بهره مندی یک هزار و ۸۹۵ روستا از گاز طبیعی نشان از عزم دولت در توسعه متوازن است که تا پایان سال آینده نیز همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار از خدمات گاز بهره‌مند خواهند شد.

* لزوم رشد مستمر شاخص های اقتصادی

وی با اشاره به لزوم رشد مستمر شاخص های اقتصادی اضافه کرد: آذربایجان غربی در ابتدای فعالیت دولت، رتبه سی ام را در شاخص فلاکت در کشور داشت که به صورت گسترده رسانه ای شده بود اما امروز رشد ۱۰ پله‌ای و بهبود این شاخص‌ها در رسانه‌ها دیده نمی‌شود و البته در کنار آن باید آمار کاهش نرخ بیکاری نیز رسانه‌ای شود.

استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه امروز شاهد اتمام ‌بیش از سه هزار پروژه‌ عمرانی و اقتصادی نیمه تمام در آذربایجان‌غربی هستیم، اظهار کرد: احداث جاده‌های روستایی، اتصال ۲ هزار و ۳۱ روستا به شبکه ارتباطات و اینترنت، ایجاد ۷۹۳ کلاس درس و ساخت حدود ۵۰ خانه سلامت و اورژانس تنها بخشی از مصوبات سفرهای شهرستانی بوده که اجرایی شده است.

معتمدیان با اشاره به برنامه‌های دولت سیزدهم در آذربایجان‌غربی ادامه داد: ساخت ۲۶۴ کلاس درس، ایجاد ۱۶۹ پروژه ورزشی، بهره‌برداری از ۶۳۳ کیلومتر راه روستایی و بهره مندی بیش از ۶۰۰ روستا از انشعاب آب بخشی از پروژه‌های در حال ایجاد است که تا پایان دولت سیزدهم به بهره برداری می‌رسد.

*استعلامات قانونی انجام شده است

استاندار آذربایجان غربی در خصوص احداث کارخانه کربنات سدیم در سلماس نیز گفت: شایعات مطرح شده در خصوص آسیب‌های این واحد به محیط زیست و مراتع، دامداری و کشاورزی کذب محض بوده و استعلامات قانونی انجام شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظرات