NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

یادداشت؛

واکاوی علت مهاجرت دانش‌آموزان و دانشجویان

تاریخ انتشار: 1402/06/07 | 21:58

حسین معافی/ علت مهاجرت و یا فرار دانش آموزان و دانشجویان از ایران  در روزهای گذشته روزنامه جوان در خبری با عنوان« مهم‌تر از مهاجرت» به تحلیل از مهاجرت نخبگان و رتبه‌های برتر علمی کشور می‌پردازد و مهم‌تر از مهاجرت، مسیر‌های بازگرداندن مهاجران را مطرح می‌کند و برای حل  این مشکل، تقویت هویت ملی را عنوان می نماید که  در این زمینه نظام تعلیم و تربیت را مقصر می‌داند. در ادامه اظهار می‌دارد که برخی معلمان در مدارس و بعداً در دانشگاه‌ها برخی استادان، دانش‌آموزان و دانشجویان را برای رفتن از کشور تشویق و ترغیب می‌کنند که این تشویق‌ها به سرعت بین دانش‌آموزان و دانشجویان شیوع پیدا می‌کند.

نویسنده در ادامه می‌افزاید که این بدان معناست که معلمان با رتبه‌های پایین کنکور که در یکی از رشته‌ها لیسانس گرفته و از شغل خود ناراضی هستند، بذر مهاجرت را در ذهن دانش‌آموزان می‌کارند و این بیزار کردن و نا‌امید کردن، موتور محرکه‌ای است که کشورهای غربی برای جذب نیروی انسانی جوان و توانا روشن می‌کند. سپس نویسنده اشاره می‌نماید که عموماً مهاجرت در قشر متوسط و مرفه جامعه است که فرزندان این قشر سختی‌ها و زحمات کمتری برای میهن کشیده‌اند.

در پاسخ به مطلب ارائه شده در روزنامه جوان در مورد مهاجرت باید گفت که بهرام صلواتی مدیر رصدخانه مهاجرت ایران اعلام می‌کند که 70 درصد نیروهای متخصص وارد فرایند مهاجرت شده‌اند و طبق آمار‌ها متأسفانه اغلب آنها قصد برگشت به ایران را ندارند؛ چرا که 90 درصد آنها باوری به وعده‌های حکومت برای استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور ندارند.

 به راحتی می‌توان با یک بررسی دقیق محل اقامت رتبه‌های برتر کنکور در سال‌های قبل را متوجه شد که خیلی از آنها در کشورهای آمریکا، کانادا و اروپایی زندگی می‌کنند. طبق نموداری که در سایت دیده‌بان ایران منتشر شده محل سکونت رتبه‌های برتر کنکور از سال 80 تا سال 90 منتشر شده است.

جالب اینجاست که در کلیپی که گزارشگر صدا و سیما با رتبه‌های برتر کنکور 1402 انجام می‌دهد، همگی به فکر مهاجرت هستند و علل اقتصادی، اشتغال و آزادی‌های اجتماعی را علت مهاجرت می‌دانند که این کلیپ در فضای مجازی وایرال شده است و از زبان خود رتبه برتر‌ها علت مهاجرت مطرح شده است.

همچنین یاوری رئیس سازمان ملی پرورش و استعدادهای درخشان از مهاجرت 70 درصد دانش‌آموزان مدارس سمپاد به خارج از کشور اشاره می‌کند. وی در ادامه می‌افزاید که احتمالًا برخی از این دانش‌آموزان هم بعد از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه‌ها از ایران خارج می‌شوند و دیگر به کشور برنمی‌گردند. دلایل مهاجرت فارغ‌التحصیلان مدارس سمپاد از ایران می‌تواند متنوع باشد و به عوامل مختلفی مانند عوامل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و غیره بستگی دارد.

وقتی دانش‌آموزان و دانشجویان شرایط کشورهای دیگر را برای زندگی بهتر و مناسب‌تر می‌بینند و مشاهده می‌کنند که فرزندان اکثر مسئولین در خارج از کشور هستند و یا قصد عزیمت دارند، آنها نیز به فکر مهاجرت می‌افتند. وقتی موفقیت اقوام و دوستان خود را در خارج در فضای مجازی رصد می کنند، چرا به فکر مهاجرت نباشند؟ وقتی که به نخبگان و رتبه‌های برتر علمی بها داده نمی‌شود، چرا در کشور بمانند؟ وقتی که جوانان به آینده امیدوار نیستند، چگونه به فکر مهاجرت نباشند؟

پس عواملی که باعث مهاجرت می‌شوند شرایط و عواملی فراتر از توصیه معلمان می‌باشد. در ضمن معلمان جزء افراد با سواد جامعه هستند و اغلب با رتبه های خوب کنکور وارد آموزش و پرورش می‌شوند اما آنها به روشهای بد مدیریتی، تبعیض‌ها و باند بازی‌های سیاسی و عدم توجه به معیشتشان معترض هستند و برقراری عدالت در پرداخت ها، اجرای عادلانه رتبه‌بندی و پرداخت کامل فوق‌العاده ویژه فرهنگیان و همسان سازی بازنشستگان را خواستار هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظرات