NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

یادداشت؛

تکاب قطب گردشگری آذربایجان

تاریخ انتشار: 1402/02/16 | 23:56

قسمت آخر

محمدعلی خالق نژاد / در قسمت اول این نوشتار توریسم و گردشگری و تاثیرات آن بر اقتصاد و فرهنگ منطقه مورد بررسی قرار گرفت و گفته شد که توریسم و گردشگری به عنوان یک صنعت با خصیصه چند وجهی، با کارآفرینی و ایجاد اشتغال عاملی مهم در راستای توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و...یک کشور ، شهر یا منطقه به شمار می رود مشروط بر آنکه زیرساخت‌های آن فراهم گردد.

 با توصیفاتی که در خصوص مزایای توریسم و گردشگری ارائه گردید این نوشتار را با معرفی شهرستان تکاب با داشتن ۲ معدن غنی طلا و سه کارخانه استحصال و فراوری طلا و انواع معادن سنگ های ساختمانی و تزئینی، با میراثی جهانی کهن و تاریخی که جاذبه های توریستی و گردشگری فراوانی را در دل خود نهفته دارد ادامه می دهیم.

 شهرستان تکاب یا (تیکان تپه) با ۱۷۴ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی، یک اثر در فهرست آثار جهانی و پنج اثر طبیعی در منتهی الیه جنوب شرقی استان آذربایجان غربی واقع گردیده که علاوه بر دارا بودن مزیّت های پتانسیل‌های فوق الاشاره به شهر فرش دستبافت افشار که در بازارهای جهانی به (فرش آهنین افشار) نیز معروف است. تکاب را به واسطه وجود این تعداد آثار ارزشمند جهانی و ملی، جاذبه های متنوع گردشگری و طبیعتی سرسبز، بِکر و زیبا می توان به عنوان "قطب توریستی و گردشگری آذربایجان" نامید که همه ساله در فصول مختلف سال پذیرای هزاران توریست و گردشگر داخلی وخارجی می باشد. در ادامه به معرفی مهمترین آثار باستانی و گردشگری تکاب می پردازیم: 

تخت سلیمان

مجموعه جهانی تخت سلیمان که آثار باستانی و کهن با تاریخی چند هزار ساله در آن جای گرفته از مهمترین و معروفترین میراث های باستانی تاریخ و تمدن کهن این مرزوبوم به شمار می رود که در ۴۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب واقع گردیده و شهری نیز به نام "تخت سلیمان" در جوار آن تاسیس شده است. این مجموعه شامل درياچه ای طبیعی و سحرآمیز، آتشکده آذر گشنسب، معبد آناهیتا، بنایی چهارطاقی و کاخ شاهی و..‌.با وجود این همه آثار تاریخی بی نظیر پربیراه نخواهد بود که معجونی از واقعیت وافسانه بر آن نام نهاد. این مجموعه به لحاظ اهمیت تاریخی و باستانی در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهارمین میراث جهانی در سازمان یونسکو ثبت شده است. این مجموعه به لحاظ اهمیت تاریخی و جهانی بودن و قدمت و شگفتی های تاریخی و باستانی بی نظیر در فصول مختلف سال بيشترين بازدید کننده را به خود اختصاص می دهد به طوریکه اخیرا مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان غربی اعلام کرده:

"در ایام تعطیلات نوروزی امسال در سطح استان مجموعه جهانی تخت سلیمان با ۱۶ هزار بازدید بيشترين تعداد بازدید از جاذبه های تاریخی را داشته است."

کوه زندان

این کوه میان تهی در فاصله سه کیلومتری غرب مجموعه جهانی تخت سلیمان واقع شده ارتفاع این کوه مخروطی شکل مخوف و افسانه ای از سطح زمین های مجاور بین ۹۷ تا ۱۰۷ متر ذکر شده که در فراز آن دهانه عمیقی در حدود ۸۰ متر دیده می شود و قطر این دهانه تقریباً ۶۵ متر می باشد که به دلیل افسانه ای و اعجاب برانگیز بودن به "زندان سلیمان" یا "زندان دیو" نیز معروف است .

چشمه های آب گرم احمدآباد 

در پایین دست کوه زندان مجموعه چشمه های آب گرم احمد آباد (ایسدی سو) قرار دارد که دارای املاح معدنی است و در سالیان گذشته اهالی محل به منظور استحمام از این مجموعه استفاده می کردند این مجموعه‌ آب گرم برای درمان بیماری‌های روماتیسمی و..‌‌.مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

چمن متحرک چملی (چَملی گول)

یکی دیگر از پرجاذبه ترین و دیدنی ترین مکان های گردشگری چمن متحرک چملی (چملی گل) ست که در ۱۵ کیلومتری شهرستان تکاب در روستای بدرلو بخش‌ مرکزی تکاب واقع گردیده. این چمن به صورت جزیره ای متحرک بر روی دریاچه ای کوچک به قطر تقریبی ۸۰ متر چشم نوازی می کند که در اثر وزش باد و جریان هوا یا تکان خاصی به جهات مختلف تغيير مسير داده و حرکت مي کند که همین امر موجب منحصر بفرد شدن این جاذبه طبیعی شده.وجود این چمن متحرک طبیعت زیبا، نی زارها، گونه های نادر گیاهی و جانوری موجب شده روستای بدرلو به یکی از گردشگر پذیر ترین روستاهای تکاب بدل شده و گردشگران و بومگردان زیادی مشتاق بازدید از این منظره طبیعی گردند.

کوه بلقیس

یکی دیگر از آثار و جاذبه های طبیعی مهم و تاریخی کوه بلقیس که "کوه بالقیز یا هاچه داغ" نیز نامیده می‌شود با دو قله نزدیک به هم و ارتفاع ۳۳۳۲ متر در ۷/۵ کیلومتری شمال شرقی مجموعه جهانی تخت سلیمان واقع گردیده. کوه بلقیس با دامنه های سرسبز و آب وهوایی معتدل و پوشش گیاهی متنوع از زیباترین و دلنوازترین جلوه های طبیعی این منطقه به شمار می رود و در یک کلام ترکیب طبیعت و تاریخ در این منطقه حیرت آور می باشد از همین روست که پذیرای گردشگران زیادی است. همچنین در تمام فصول سال کوهنوردان زیادی به صورت انفرادی یا گروهی از تمام نقاط کشور بر فراز قله این کوه صعود می نمایند. 

مسجد جامع تکاب 

مسجد جامع تکاب با قدمتی بیش از ۱۰۰ساله با معماری زیبا و گنبدی مرکزی و سردرهای طاقی در سال ۱۳۳۲ه.ق به دستور سردار حسینعلی خان افشار در زمان ناصرالدین شاه قاجار بنا گردید و در مرکز شهر تکاب واقع گردیده است.

بقعه ایوب انصار

بقعه ایوب انصار در بالای کوهی به همین نام در ۱۳ کیلومتری جنوب شهرستان تکاب مسیر بیجار واقع گردیده .این کوه عظیم که نام آن را به تبع از بقعه مذکور کوه ایوب انصار یا در اصطلاح عامیانه (ایوان صاری) می نامند با ارتفاع ۲۵۱۲ متری و با دامنه های سرسبز و دلنواز که در فصل های بهار و تابستان تفرجگاه مناسبی برای اهالی می باشد و نیز در فصول مختلف سال پذیرای گروه‌های مختلف کوهنوردی از تکاب و سایر استان‌ها و شهرستان می باشد که بر فراز این کوه ۲۵۱۲ متری صعود می کنند. براساس اسناد معتبر تاریخی این بقعه که مدفن یکی از فقهای مشهور قرن نهم هجری است زیارتگاه اهالی منطقه نیز محسوب می شود.

قلعه اربابی سردار افشار در شهر تکاب، قلعه اربای رشیدالدوله در ۱۳کیلومتری جنوب شهر تکاب در روستای دورباش پایین دست بقعه ایوب انصار، مسجد جامع و یخچال طبیعی روستای اغولبیک، زندان برنجه، زندان نبی‌کندی، دژ ساروقورخان، آبشار زیبا و دلنواز و آبگرم روستای قینرجه که در سمت غربی کوه بلقیس در ۵۰ کیلومتری تکاب و چندین مکان دیگر از جاذبه های توریستی و گردشگری شهرستان تکاب به شمار می روند.

در کنار این همه ظرفیت ها و پتانسیل های بالقوه خدادادی و آثار باستانی تاریخی و مزیت ها و اقلیم متنوع و جاذبه های زیبای طبیعی و با علم به سودآوری و درآمدزا بودن صنعت توریسم پرواضح است چنانچه متولیان امر با جلب و جذب سرمایه گذار و ایجاد زیرساخت‌های لازم ازقبیل جاده‌ها و راه های مواصلاتی مناسب و مطمئن جهت دسترسی آسان به جاذبه های فوق الاشاره و نیز ایجاد اقامتگاه‌های بوم گردی با فضاهای تفریحی و رفاهی مناسب و بازارچه های متنوع صنایع دستی و....در جوار مناطق گردشگرپذیر به ویژه مجموعه جهانی تخت سلیمان با ایجاد زیرساخت های گردشگری، اشتغال به طور مستقیم و غیرمستقیم و درآمد زایی از طریق "پاک ترین صنعت و یا اقتصاد نامرئی" کمک شایان توجهی به توسعه و پیشرفت شهرستان نموده و شکوفایی و رونق اقتصادی برای منطقه را در پی خواهد داشت. 

فعال اجتماعی رسانه ای 

 

ارسال نظرات