NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ارومیه متذکر شد؛

خطر مسمومیت با مشروبات تقلبی؛ ضد یخ و شوینده به جای الکل

تاریخ انتشار: 1402/07/23 | 10:21

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با اشاره به خطر مسمومیت با مشروبات الکلی تقلبی گفت: مواد موجود در این مشروبات بیشتر در ساخت انواع شوینده، رنگ‌ و ضدیخ‌ کاربرد دارد.

به گزارش نای قلم، دکتر محمد دلیرراد در گفتگویی در خصوص مسمومیت با الکل اظهار کرد: یکی ازرایج‌ترین انواع مسمومیت، مسمومیت الکلی از طریق الکل اتیلیک است و زمانی رخ می‌دهد که مقدار الکل مصرفی بیش از توانایی بدن برای متابولیسم و حذف آن باشد.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با اشاره به مسمومیت الکلی با اتانول، در مورد علائم بالینی آن اظهار کرد: گیجی، تهوع و استفراغ، بیان کلمات مبهم و ناتوانی در صحبت کردن، عدم تعادل درراه رفتن و ایستادن، از دست دادن هماهنگی اعضای بدن، از دست دادن کنترل ادرار یا مدفوع، کبودی بدن، تنفس کوتاه و نامنظم، تشنج، کاهش سطح هوشیاری، کاهش دمای بدن، افت قند خون و استشمام بوی الکل در تنفس فرد است.

وی ادامه داد: تجمع و بالا رفتن مزمن سطح الکل در خون می‌تواند منجر به آسیب به کبد، اختلال در عملکرد مغز، افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، افزایش خطر ابتلا به سرطان و تأثیرات منفی بر روی رفتار و روابط اجتماعی شود.

دلیرراد در ادامه با تأکید بر اینکه مسمومیت از طریق مشروبات تقلبی از جمله مشکلات رایج دیگر است، گفت: متانول، اتیلن گلیکول و ایزوپروپیل الکل ازجمله الکل‌های صنعتی و غیرخوراکی هستند که بیشتر در ساخت شوینده‌ها، رنگ‌ها و ضدیخ‌ها استفاده می‌شوند.

وی با اشاره به مسمومیت با الکل صنعتی گفت: الکل صنعتی ممکن است دارای مقادیر قابل‌توجهی متانول باشد. در برخی موارد در مشروبات الکلی دست‌ساز به‌جای اتانول از متانول استفاده می‌شود. متانول وقتی وارد بدن می‌شود، ابتدا به فرمالدئید و سپس به اسید فرمیک و دی‌اکسید کربن تبدیل می‌شود. سرعت متابولیزه شدن و پاک‌سازی متانول از بدن در حضور اتانول کندتر است، به همین خاطر فرد مسموم معمولاً دیر به مراکز درمانی مراجعه می‌کند.

دلیرراد ادامه داد: به دنبال مصرف متانول، بدن دچار اسید وز متابولیک شده و این اسید وز موجب کند شدن تنفس و اختلال در تهویه ریوی، اختلال در عملکرد بینایی و بروز علائمی همچون تاری دید، تغییر میدان دید، ترس از نور، دوبینی و درنهایت نابینائی می‌شود. همچنین این مسمومیت می‌تواند موجب نارسایی کلیوی، تضعیف شدید سیستم اعصاب مرکزی و تشنج شود.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ارومیه یادآور شد: از دیگر علائم مسمومیت با متانول، تهوع، استفراغ، در دشکمی، سردرد، گیجی و خواب‌آلودگی و اغما است. همچنین مسمومیت با متانول می‌تواند منتهی به مرگ شود.

دلیرراد با تأکید بر اینکه مصرف همزمان الکل با دارو نیز از موارد شایع مسمومیت است، اظهار کرد: گاه ممکن است در نوشیدن الکل زیاده‌روی صورت نگرفته باشد اما به دلیل مصرف هم‌زمان الکل با سایر داروها، اثربخشی و عوارض جانبی این داروها تشدید شود.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از تقلب‌های رایج در مشروبات الکلی دست‌ساز، استفاده از داروهای روان‌گردان و مخدر در این مشروبات است، اظهار کرد: هر چند این داروها در مشروبات الکلی یا مصرف پس از الکل، در ابتدا موجب سرخوشی سریع‌تر و بیشتر می‌شود اما در ادامه ضمن تأثیر بر مغز و سیستم اعصاب مرکزی، توهم و آسیب‌های مغزی جبران‌ناپذیر را به دنبال دارد.

دلیرراد تأکید کرد: توصیه می‌شود در صورت مشاهده علائم اولیه، فرد مسموم هرچه سریع‌تر به مراکز درمانی منتقل شود تا اقدامات درمانی صورت پذیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظرات