NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

یادداشت؛

صداقت؛ مهم‌ترین راهکار حل و فصل چالش‌هاي اجتماعي

تاریخ انتشار: 1401/08/17 | 18:42

کورش الماسی/ در پي اتفاقات اخير در جامعه به منظور بيان برخي خواسته‌ها، برخي از مسئولان، بحث و ضرورت «گفت‌وگو» را مطرح کردند. در صورتي که دعوت به گفت‌و‌گو صادقانه و به منظور درمان و نه يک مسکن باشد، اقدامي بسيار پسنديده، کاربردي، ضروري و منطقي است، چراکه بدون ترديد، گفت‌و‌گوي ملي مبرم‌ترين نياز کشور است. از اين رو، طرح گفت‌وگوي ملي از جانب هرکس با هر هدف فردي، جناحي يا اجتماعي(ملي)، امري بسيار خردمندانه است. يقينا، تبيين گفت‌و‌گوي ملي مبحثي بسيار فراتر از مجال و فضاي يک موجز است. با اين وجود، در راستاي تبيين و ترويج ايده گفت‌و‌گوي ملي نکاتي کلي و مختصر ارايه مي‌شود. قبل از ورود به مبحث گفت‌و‌گوي ملي و به منظور حصول درک مشترک و اجماع نظر فراجناحي پيرامون گفت‌وگوي ملي، تبيين دو مفهوم «گفت‌و‌گو» و «ملي»ضروري است. گفت‌و‌گو؟ هر فردي در طول روز در خيابان. محل کار، محل آموزش. بيمارستان و... با افراد متعددي برخورد مي‌کند، اما برخورد با افراد در اماکن گوناگون الزاما منجر به گفت‌و‌گو نمي‌شود.

گفت‌و‌گو ميان دو يا چند نفر دليل و هدف مي‌خواهد. بنابراين، وقوع گفت‌و‌گو نيازمند موضوعي مورد علاقه شرکت کنندگان در گفت‌و گو است. به بياني کلي، گفت‌و‌گو معطوف به تبادل اطلاعات در عرصه‌هاي گوناگون با اهداف خاص است. به عنوان مثال، گفت‌وگو مي‌تواند پيرامون تبادل نظر در عرصه‌هاي گوناگون اجتماعي يا تبادل احساسات، انعکاس خواسته‌ها، آرزوها، دغدغه‌ها و... با اهداف خاص باشد.

طرح گفت‌وگو توسط برخي مسئولان بعد از ناآرام شدن خيابان‌ها، ضرورت و نيازي بود که دلسوزان بسياري در سال‌هاي گذشته بر آن تاکيد کرده بودند. در هر صورت، مطرح کردن گفت‌و‌گو، حتي به عنوان پيامد وقايع اخير، امري بسيار پسنديده است. اقليت‌هاي سياسي بايد بپذيرند که براي حل و فصل انواع و انبوه چالش‌هاي اجتماعي و (منشاء خيابان‌هاي ناآرام) چاره‌اي جزء صداقت، اراده، اخلاق سياسي، انديشه‌ها و سياست‌هاي فرا جناجي وجود ندارد. ملي؟ صفت اسم ملت است. به کلي‌ترين بيان، ملي، معطوف به امور، چالش‌ها، دغدغه‌ها، نيازها، اهداف، آرزوها، خواسته‌ها و... ساکنان يک جغرافياي مشخص يا کشور است.

موضوع گفت‌و‌گوي ملي چيست؟ واقعيت تلخ، غير قابل توجيه، غيرقابل کتمان و انکارناپذير، اينکه انبوهي از چالش‌ها زيست شهروندان را سخت کرده است. اينکه برکسي پوشيده نيست که انواع و انبوه مشکلات نتيجه مستقيم عملکرد ساختار برخي مديريت‌ها در عرصه‌هاي گوناگون است. يک راهکار بديهي و شفاف براي آرام کردن جامعه، حل و فصل انبوه مشکلات اجتماعي از طريق کارآمد شدن برخي حوزه‌ها و عملکردها در تصميم‌گيري است يقيناً، کارآمد شدن مديريت کلان سياسي امري ريشه‌اي و بلندمدت است، اما تحقق اهداف و سياست‌هاي بلندمدت، منوط به اتخاذ و اجراي اقدامات و سياست‌هايي مقدماتي در زمان حال است. بنابراين، بنيادي‌ترين موضوع گفت‌و‌گو، گفت‌وگوي ملي (فراجناجي) پيرامون ملي کردن ساختار کلان تصميم‌گيري سياسي است. اذهاني که دعوت به گفت‌وگو کردند، نبايد با آرام شدن خيابان‌ها، اهميت و ضرورت گفت‌وگو فراجناحي(ملي) به عنوان تنها مسير پايدار و کم هزينه به منظور حصول آرامش دائمي جامعه، را فراموش کنند. دخالت بيگانگان در ناآرامي‌هاي اخير طبيعي و انکارناپذير است.

با اين وجود، گفت‌و‌گوي ملي کاربردي‌ترين روش براي خنثي کردن تلاش بيگانگان براي بهره‌برداري از چالش‌هاي داخلي خواهد بود. با توجه به هرج و مرج نظم جهاني، مبتني بر نبرد سخت بر سر منافع ملي، حقيقتي اجتناب ناپذير اينکه تنها دولت‌هايي که انعکاس و تبلور منافع ملي هستند، شانس موفقيت دارند. در صورت درک اهميت گفت‌وگوي ملي، طراحان بحث گفت‌وگو بايد لوازم و سازوکارهاي لازم به منظور آغاز گفت‌وگوي ملي را فراهم کنند.

در اين همين راستا، ضروري است تا از وطن پرستان متنفذ، دانشگاهي، فعالان سياسي باتجربه و کارشناسان، به منظور تبادل نظر، همفکري، همکاري و تدبير راهکارهايي به منظور ملي کردن ساختار کلان تصميم گيري، دعوت شود. گفت‌وگو ملي تنها راهکار بازگرداندن پايدا آرامش به جامعه و خنثي کردن تلاش بيگانگان به منظور بهره‌برداري از خيابان‌هاي ناآرام است.

ارسال نظرات