NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

یادداشت؛

سوداگران زندگی!

تاریخ انتشار: 1402/10/22 | 16:05

 شفیع بهرامیان

"سوگند یاد می‌کنم که همواره حدود الهی و احکام مقدس دینی را محترم شمارم. از تضییع حقوق بیماران بپرهیزم و سلامت و بهبود آنان را بر منافع مادی و امیال نفسانی خود مقدم بدارم." این بخشی از سوگندنامه حرفه پزشکی در کشور است.

هزاران سال است که حرفه طبابت یا پزشکی، به‌عنوان یک خدمت به جامعه شناخته می‌شود. پزشکان، وظیفه دارند با استفاده از دانش و مهارت خود، به بهبود سلامتی افراد جامعه فارغ از مسایل مالی و پولی کمک کنند. اما در سال‌های اخیر، شاهد افزایش نگرانی‌ها در مورد آلوده شدن حرفه پزشکی به تجارت، پول و رشوه و ترجیح آورده‌های مالی بر زندگی و سلامتی انسان‌ها بالاخص در استان خویش بوده‌ایم!

یکی از اشکال آلوده شدن حرفه پزشکی، تجارت و سوداگری در این حرفه است. به این معنا که پزشکان، خدمات پزشکی را به عنوان یک کالا یا محصول در نظر می‌گیرند و به‌دنبال سودآوری از این خدمات هستند. این امر می‌تواند منجر به افزایش قیمت خدمات پزشکی، کاهش کیفیت خدمات و تبعیض در ارائه خدمات به بیماران شود.

پول، یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند به آلوده شدن حرفه پزشکی منجر شود. برخی پزشکان، می‌توانند تحت تأثیر انگیزه‌های مالی، تصمیمات غیراخلاقی یا غیرحرفه‌ای بگیرند. به‌عنوان مثال، ممکن است پزشکی برای افزایش درآمد خود، تصویربرداری، آزمایش‌ها و داروهایی را تجویز کند که برای بیمار ضروری نیستند. یا ممکن است پزشکی به دلیل رابطه مالی با شرکت داروسازی یا تجهیزات پزشکی، وسایل یا داروهای آن شرکت را به بیماران خود توصیه کند.

رشوه، یکی دیگر از اشکال آلوده شدن حرفه پزشکی است. رشوه می‌تواند در قالب پول، هدایا یا خدمات باشد. پزشکان، ممکن است تحت تأثیر انگیزه‌های مالی، خدمات پزشکی را به بیمارانی ارائه دهند که از آنها رشوه گرفته‌اند( دریافت سکه، ارز و یا مبالغ کلان و زیر میزی اخیرا در میان تعدادی از جراحان  حتی در بیمارستان‌های دولتی رواج یافته و یا بعضا درآمد مُنشی‌های برخی پزشکان از نوبت فروشی ناعادلانه بالغ بر چندین میلیون تومان است!).

پیامدهای آلوده شدن حرفه پزشکی آلوده شدن حرفه پزشکی، پیامدهای منفی زیادی برای جامعه دارد. این امر می‌تواند منجر به موارد زیر شود: افزایش هزینه‌های سلامتی کاهش کیفیت خدمات پزشکی تبعیض در ارائه خدمات پزشکی آسیب به سلامتی افراد بی‌اعتمادی مردم به جامعه پزشکی و مراکز درمانی

راهکارهای مقابله با آلوده شدن حرفه پزشکی برای مقابله با آلوده شدن حرفه پزشکی، باید اقداماتی انجام شود. این اقدامات عبارتند از: افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت اخلاق پزشکی تقویت نظارت بر عملکرد پزشکان اصلاح قوانین و مقررات مربوط به حرفه پزشکی حمایت از نهادهای نظارتی و بازرسی در زمینه سلامتی آشنایی شهروندان و بیماران با حقوق خود اطلاع رسانی و بایکوت پزشکان و مراکز درمانی آلوده به رشوه از طریق رسانه‌ها.

درحالی‌که چندان امیدی به مداخله و اثربخشی نهادهای ناظر بر فعالیت پزشکان و مراکز درمانی خصوصی و دولتی نباشد با انجام این اقدامات، می‌توان تا حدودی از آلوده شدن حرفه پزشکی جلوگیری کرد و از جامعه پزشکی به عنوان یک خدمت به جامعه و همچنین حقوق بیماران محافظت کرد. نگارنده معتقد است که پزشکان مسئول، متعهد، متخصص و بی‌توجه به مسایل مادی، هنوز بسیارند اما نباید غافل از روند شروع شده سوداگری در این حرفه بود که بسیار خطرناک است.

انتهای پیام/

ارسال نظرات