NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

یادداشت؛

اوقات فراغت؛ امری فانتزی

تاریخ انتشار: 1402/03/27 | 22:19

رضا قاسم پور/ اصولا اوقات فراغت در فرهنگ ما امری تفننی و فانتزی محسوب می‌شود لذا از صدر تا ذیل برنامه‌ریزی منظم، هدف دار و نتیجه مندی بر آن مترتب نبوده و البته متولی مشخص با رویکردی همگرا نیز یافت نمی‌شود. لذا امورات اوقات فراغت نیز مانند سایر برنامه‌های فرهنگی ما اغلب جوششی، مقطعی و باری به هر جهت بوده و خروجی مجموعه فعالیت‌ها با حاصل جمع جبری مایل به صفر است. فارغ از نداشتن سیاست گذاری مدون و فقدان متولی مشخص؛ سایر مشکلات حوزه اوقات فراغت را می‌توان در دو دسته اصلی زیر خلاصه نمود.

موانع و مشکلات اقتصادی:

- کمبود بودجه و اعتبار

- عدم استفاده بهينه از امکانات موجود

- فقر مالي و گرانی امکانات فراغتی

موانع و مشکلات فرهنگی:

- سنت‌ها و عادات و آداب اجتماعی

- تاثیرات جهانی شدن و فرهنگ غرب

- ناتوانی خانواده‌‌ها در اوقات فراغت

- عدم آگاهی از مراکز اوقات فراغت

- عدم استفاده از نیروی مجرب

- اوقات فراغت دغدغه ما نیست

- کلاس‌های جبرانی و تجدیدی

- کیفیت پایین تولیدات فرهنگی و...

 متولیان اوقات فراغت کیستند؟!

« اصولا در كشور ما متولي مشخصي در زمينه اوقات فراغت وجود ندارد و سازمان‌هاي مختلف نظير سازمان ملي جوانان، فرهنگ و ارشاد اسلامي، آموزش و پرورش، کار و امور اجتماعی، جهاد کشاورزی،کمیته امداد، سپاه و بسیج، سازمان تربیت بدنی  و... هر يك به نوبه خود فعاليت‌هايي را براي پر كردن اوقات فراغت اقشار مختلف جامعه به انجام مي‌رسانند.

ارزيابي فعاليت‌هاي دستگاه‌هاي اجرايي از آغاز تاكنون مبين آن است كه هر تابستان حداكثر 10 درصد از نوجوانان و جوانان به صورت پراكنده مقطعي و موردي تحت پوشش فعاليت‌هاي فراغتي دستگاههاي فرهنگي قرار گرفته و از امكانات ملي سود جسته اند كه البته دستگاه‌هاي غيرفرهنگي نيز در محدوده شرح وظايف خود به بخشي از جوانان به صورت مجزا خدمات رساني كرده اند؛ اما در مجموع، فقدان نظارت ملي و اعتبار ويژه، نداشتن تشكيلات لازم و تشت در سياست گذاري سبب پراكندگي امور و بهره‌مندي مقطعي و محدود جوانان از فرصت هاي فراغتي شده و عمده نيازهاي جوانان در تابستان بلاتكليف و بي پاسخ مانده است.

شهرداري ها نيز از طريق توسعه فضاهاي فرهنگي، تفريحي نظير پارک ها، فضاهاي ورزشي و... سهم مهمي در تأمين فضاهاي لازم براي گذران اوقات فراغت شهروندان دارند . توسعه فضاهاي سبز، ايجاد پارك ها ، زمين هاي بازي كودكان و كتابخانه، اردوگاه ها، ورزشگاه ها، مراکز تفریحی، سينماها و موزه‌ها و... از وظايف شهرداري‌هاست.»

سخن آخر

به نظر می‌رسد با وخامت اوضاع اقتصادی، خانواده‌ها با شروع تابستان در استرس دروس تجدیدی، ثبت‌نام دانش‌اموزان، تهیه لباس فرم، سرویس مدارس و...بوده و در نتیجه مقوله اوقات فراغت اغلب در انتهای زنجیره اولویت خانواده‌هاست.

انتهای پیام/

ارسال نظرات