گزارش و گفتگو
۱۳۹۸/۰۲/۲۸          زیان های بهداشتی استفاده از جوش شیرین در پخت نان

نان یکی از منابع تامین کننده ریز مغذی ها از جمله آهن برای بدن است که می تواند 10 درصد آهن مورد نیاز بدن را برطرف سازد، اما استفاده از جوش شیرین در پخت نان نه تنها آهن بدن را تامین نمی کند بلکه زیان های بهداشتی نیز در پی دارد.

نان به عنوان مهمترین فرآورده حاصل از گندم، غذای اصلی مردم است و روزانه قسمت زیادی از انرژی، پروتیین، املاح و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین می کند.

بر اساس مطالعات و بررسی مصرف غذایی خانوارها، تا 60 درصد آهن دریافتی مردم از طریق نان تامین می شود.

کارشناسان تغذیه معتقدند که ممکن است از جوش شیرین برای پف کردن یا ورآوردن نان به طور غیرمجاز در نانوایی ها استفاده شود، زیرا این ماده شیمیایی در اثر حرارت تجزیه شده و گاز دی اکسید کربن تولید می کند. چنانچه از این ماده به مقدار قابل توجهی استفاده شود سبب افزایش ضایعات در نان، باعث کاهش عطر و طعم نان، ایجاد حالت قلیایی و رنگ زرد به علت وجود کربنات سدیم می شود و این مساله در نان مطلوب نیست.

* جوش شیرین هضم معده را مختل می کند

امیر عباس رضوی متخصص تغذیه در این باره می گوید: جوش شیرین می تواند اسید کلریدریک معده را خنثی کند و در نتیجه باعث اختلال در عمل هضم و جذب مواد معدنی می شود.

وی می افزاید: به دنبال کاهش اسیدیته معده، عوارض و اختلالات گوارشی، عدم هضم غذا و تاخیر در تخلیه معده ایجاد می شود و همچنین این ماده می تواند سبب ایجاد نفخ و سایر عوارض گوارشی شود و از طرفی در صورت تغذیه طولانی و مداوم، روی معده اثرات منفی بگذارد.

رضوی ادامه می دهد: عوارض و اختلالات گوارشی نان حاوی جوش شیرین آن است که خمیر نان به خوبی پخته نشده و کاملا برشته نمی شود، لذا باعث چسبیدن نان به دندان و توقف بیشتر نان در معده می شود که این مساله موجب ورم و زخم معده و اثنی عشر می شود.

وی ادامه می دهد: جوش شیرین در ترکیب با اسید معده تولید کلرید سدیم کرده که مصرف آن در افراد مبتلا به بیماری های کلیوی، قلبی و فشار خون می تواند مضر باشد.

این متخصص تغذیه می گوید: همچنین مصرف این ماده می تواند در ایجاد یا تشدید تشنج در کودکان نقش داشته باشد و بلعیدن مقدار زیادی جوش شیرین می تواند منجر به انواع اختلالات متابولیکی شود.

رضوی می افزاید: از عوارض دیگر مصرف جوش شیرین می تواند افزایش سدیم و کاهش کلسیم خون و به دنبال آن افزایش فشار خون، حملات ناگهانی گرفتگی ماهیچه ها، کاهش حجم خون بین حفره ای و قلیایی شدن ادرار باشد و همچنین استفاده از جوش شیرین در نان می تواند باعث افزایش جذب فلزات سنگین مانند سرب و جیوه شده و در طولانی مدت اختلالات جدی را در بدن ایجاد کند.

* استفاده از جوش شیرین افزایش یافته است

مرضیه کرمی کارشناس تغذیه نیز در این زمینه به ایرنا می گوید: برخی از نانوایی ها در تولید نان های سنتی در کشور به خصوص لواش و تافتون از جوش شیرین که ماده ای شیمیایی بوده و در صنایع مختلف کاربرد دارد، استفاده می کنند و در طی سال های مختلف به علل گوناگون میزان استفاده از آن در نانوایی ها افزایش یافته است.

وی می افزاید: گاهی اوقات نانوایی ها برای صرفه جویی در وقت و تهیه سریع خمیر، میزان مصرف جوش شیرین را تا یک تا یک و نیم در هزار واحد افزایش داده که نه تنها این میزان جوش شیرین در رنگ آن اثر گذاشته و آن را زرد یا تیره می کند بلکه مزه و طعم نان را نیز قلیایی و نامطلوب می کند.

کرمی می گوید: با توجه به مشکلات عدیده ایی که مصرف جوش شیرین در کیفیت نان ایجاد می کند، وزارت بهداشت در طی 2 دهه گذشته حذف جوش شیرین از نان را در دستور کار قرارداده و با نانوایی هایی که از جوش شیرین استفاده می شود برخورد قانونی می کند.

وی ادامه می دهد: مصرف جوش شیرین در نان می تواند موجب ورود مقادیر زیادی سدیم به بدن شود و خطرات افزایش دریافت سدیم چه از طریق نان یا سایر مواد غذایی به صورت فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، سکته های مغزی، پوکی استخوان وبیماری های کلیوی سلامت مردم را به خطر می اندازد.

این کارشناس تغذیه در زمینه تشخیص نان هایی که جوش شیرین در آن ها استفاده می شود، می گوید: نانی که در تهیه ان جوش شیرین استفاده شده ماندگاری کمی دارد و در مدت زمان کمتری کپک می زند، حالت لاستیکی دارد و کش می آید.

انتهای پیام /


برای دسترسی به آرشیو بخش گفتگو و گزارش اینجا کلیک کنید
 
درباره ما تماس با ما
طراحی و اجرا