NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

نگاه؛

مشکلاتی که آتش‌نشان‌ها با آنها دست به گریبانند

تاریخ انتشار: 1401/07/07 | 19:06

فاطمه حاجی‌زاده/ هفتم مهرماه روز آتش‌نشانی و ایمنی، بهانه‌ای برای یادآوری فداکاری‌ها و از خودگذشتگی‌های آتش‌نشانانی است که برای نجات جان دیگران، خود را به خطر می‌اندازند و در طول خدمت مصمم‌تر از گذشته همواره می‌کوشند تا حافظ جان و مال شهروندان باشند.

به گزارش خبرنگار نای قلم، هفتم مهر ماه سال ۱۳۵۹ و در نخستین روزهای شروع جنگ میان ایران و عراق بود که پالایشگاه آبادان از سوی دشمن مورد حمله هوایی قرار گرفت. پس از این اتفاق آتش نشانان برای اطفای حریق وارد عمل شدند که ناگهان بار دیگر این پالایشگاه از سوی دشمن بعثی بمباران شد و شماری از آتش‌نشانان حاضر در این عملیات به شهادت رسیدند. همین رویداد هم بهانه‌ای شد تا حدود ۲۰ سال پس از این اتفاق یعنی در سال ۷۹ ستاد هماهنگی امور ایمنی آتش‌نشانی کشور پیشنهاد نامگذاری هفتم مهر به عنوان روز ملی آتش‌نشانی و ایمنی را ارائه دهد، روزی که در نهایت مورد تصویب قرار گرفته و از آن سال‌ها تا کنون هفتم مهرماه به نام روز آتش‌نشانی شناخته می‌شود.

 آتش‌نشانان، افراد خستگی‌ناپذیری هستند که با گذراندن شرایط سخت وارد این عرصه شده‌ و برای عکس‌العمل‌های سریع و به موقع در مواقع بحرانی آموزش دیده اند.

به صدا در آمدن خط ۱۲۵ و زنگ ایستگاه برای آتش نشانان، حکایت از اعلام حادثه غیر منتظره دارد که باید ماموران آتش‌نشان به سرعت سوار بر خودروها آژیرکشان برای نجات جان شهروندان وارد عملیات شوند.

آتش‌نشانانی که همواره در حوادث و مشکلات رخ داده در سطح شهر به یاری حادثه‌دیدگان رفته‌اند، خودشان نیز چالش‌ها و مشکلاتی دارند که توجه به آنها به بهانه روز آتش‌نشانی و ایمنی می‌تواند بر کیفیت کار و انگیزه آنان تاثیرگذار باشد؛ یکی از این چالش‌ها موضوعات مربوط به بیمه، بازنشستگی و سختگی کار آتش‌نشانان است.

حالا هفتم مهرماه به بهانه‌ای برای تکریم آتش‌نشانان و قدردانی از تلاش و زحمات آنان بدل شده است. این بهانه اما صرفا برای گفتن از رشادت‌ها و ایثارگری‌های آتش‌نشانان در سراسر کشور نیست و فرصت خوبی است تا در کنار تکریم‌ها و تعریف‌ها برخی از مشکلات آنان نیز مورد واکاوی قرار گرفته و راه‌حلی برای آن پیدا شود.

شرایط شغلی، یکپارچه نبودن آتش‌نشانی در کشور، نبود سیاست واحد در قبال شغل آتش‌نشانی، تفاوت در حقوق و مزایا، کمبود برخی از امکانات و تجهیزات، سختی کار، آسیب‌های روحی ناشی از کار و ... از جمله همین مشکلات است.

پژوهشگران با انجام یک مطالعه و با بررسی مشکلات روان‌شناختی آتش‌نشان‌ها دریافتند که استرس مداوم، مشکلات خواب، هیجان‌های منفی ناشی از حوادث دردناک و  مشکل در برقراری روابط مطلوب با اعضای خانواده از جمله مشکلات مبتلابه آتش‌نشان‌ها است.

این واقعیتی انکارنشدنی است که آتش‌نشانی یکی از نمونه‌های مشاغل منحصر به فرد است. آتش‌نشانان به دلیل ماهیت شغلشان، در معرض محیط‌های خطرناک، شرایط اضطراری و ساعات کاری نامنظم قرار دارند و در زمینه سلامت جسمی و روانی خود با چالش‌های متعددی روبرو هستند.

خطر هر لحظه و همه‌جا برای آتش‌نشان‌ها وجود دارد و از آن‌جاکه لازم است آن‌ها در هر لحظه، در حالت آماده‌باش قرار داشته باشند، همین موضوع ممکن است هم به آن‌ها صدمات جسمانی وارد کند و هم باعث ایجاد مشکلات مرتبط با سلامت روان شود.

این محققان معتقدند که لازم است اقدامات و برنامه‌ریزی‌های مناسبی به منظور مدیریت و کاهش استرس مداوم و بهبود کیفیت خواب آتش‌نشانان انجام شده و در راستای مدیریت و کاهش هیجان‌های منفی و مشکلات خانوادگی آن‌ها نیز آموزش‌های مناسبی ارائه شود.

انتهای پیام/

ارسال نظرات