NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

گزارش اختصاصی؛

سد معبر گلوی شهر را می‌فشارد!

تاریخ انتشار: 1401/06/02 | 11:48

فاطمه حاجی زاده/ معابر پیاده از مهمترین فضاهای شهری به شمار می آیند که نه تنها نقش عمده‌ای در تامین دسترسی فیزیکی دارند بلکه موجب می‌شوند عابر پیاده در فضایی امن و به دور از معضلات اجتماعی و موانع، تردد کنند.

به گزارش نای قلم، اما سد معبر معضلی است که پیامدهای آن در ابعاد مختلف بر شهر، شهروندان و حتی نگاه‌های گردشگران تأثیرگذار است.

علی رغم نظراتی که از سوی مسئولان مدیریت شهری در گذشته و امروز مطرح شده است، معضل سد معبر، همچنان گریبان ارومیه را می‌فشارد و سهم بسیار زیادی در افزایش حجم ترافیک، نازیبایی شهر و از بین بردن ایمنی پیاده راه‌ها داشته و دارد.

اگرچه در این سال ها بخش مهمی از نگاه مدیریت شهری به سد معبر، معطوف دست‌فروشان و برخوردهای عمدتا قهری با آنان بوده است اما سد معبر تنها مختص به دستفروشانی نیست که به واسطه ی نبود فضای مناسب اشتغال برای امرار معاش به دست‌فروشی روی آورده اند و تنها مسیر کسب درآمد برایشان، عرضه کالا یا خدمتی در حاشیه خیابان است یا حتی بارفروشانی که گاه و بیگاه در نقاطی مشخص وانت‌هایشان را متوقف کرده و میوه و تره بار می‌فروشند؛ سد معبر به کسبه و صاحبان اصنافی هم که مسیرها و معابر سواره و پیاده را به اشکال مختلف مسدود و محدود می‌کنند هم اطلاق می‌شود.

شهروندان و مسافرانی که خودروهایشان را به هر شکل و شیوه در معابر پیاده و نقاط ممنوعه ی معابر سواره متوقف کرده و بی‌اعتنا به پیامدهای این اقدامشان، تنها به کار خود می‌اندیشند هم در سد معبر سهیم‌اند.

* رفع مشکلات سد معبر با همدلی نهادهای قضایی و امنیتی

رییس مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر ارومیه در خصوص ضرورت ساماندهی سد معبر در سطح شهر، می‌گوید: رفع مشکلات سد معبر با همراهی و همدلی نهادهای قضایی و امنیتی میسر است.

مرتضی بهرام می‌افزاید: فرهنگ‌سازی و اطلاع رسانی به مردم در خصوص رفع سد معبر بسیار ضروری بوده و باید مورد توجه مدیریت شهری قرار گیرد.

وی اضافه می‌کند: باید زمان مدیریت و سیطره اراذل در خیابان‌های شهر به پایان برسد.

رییس مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر ارومیه تصریح می‌کند: رفع سد معبر حق و درخواست اکثریت شهروندان است.

وی خاطرنشان می‌کند: تنها نقش معابر دسترسی فیزیکی نیست بلکه معابر باید فضایی امن و به دور از معضلات اجتماعی برای شهروندان باشد.

نایب رییس کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست شورای اسلامی شهر ارومیه یادآور می‌شود: تنها راه پیشرفت شهر همدلی و همگامی با مردم است.

*ضرورت فرهنگ‌سازی و آموزش شهروندی در رفع سدمعبر

عضو شورای اسلامی شهر ارومیه هم در این زمینه می‌گوید: شورای شهر در حمایت از اقدامات شهرداری در رفع سدمعبر همواره همراه شهرداری خواهد بود.

یعقوب حسینی هم با تاکید بر فرهنگ‌سازی و آموزش شهروندی در رفع سدمعبر اظهار می‌دارد: الگوگیری از شهرهای موفق باید در دستور کار باشد.

او خاطرنشان می‌سازد: برای آگاه سازی شهروندان باید بر اساس ارائه برنامه عملکردی و تهیه تیزرهای تبلیغی و عملکردی و ارتباط تنگاتنگ با اصحاب رسانه در راستای مشکلات و معضلات وجود سد معبر اقدام شود.

حسینی تصریح می‌کند: بعضا مشاهد می‌شود که وانت‌بارهای غیرمجاز فروش میوه و سایر اقلام سبب ایجاد ترافیک سنگین در حاشیه خیابان‌ها یا بستن پیاده‌رو‌ها می‌شوند.

وی تاکید می‌کند: شهرداری باید با برنامه نسبت به ساماندهی دستفروشان و همچنین رفع سدمعبر اقدام کند. برای نمونه در بعضی موارد به صورت شبانه اقدام به پاکسازی و جمع آوری بساط سدمعبر نماید.

این عضو شورای اسلامی شهر می‌افزاید: همچنین افراد سودجو را از بهره‌کشی به شکل باندی و واسطه‌ای از معابر شهری خلع ید کند و جلوی شکل‌گیری چنین نحله‌های فسادزا و تضییع‌کننده حقوق عمومی را بگیرد. در عین حال باید زمینه‌ی اشتغال اقشار زحمتکش در قالب برنامه‌های اشتغال‌زایی، بازارهای محلات، غرفه‌ها و نمایشگاه‌های فصلی ارزان و در دسترس فراهم شود.

*وجود سدمعبر در شهر معنا و مفهومی ندارد

رییس کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست هم می‌گوید: شهرداری و سازمان‌های دخیل در زمینه مقابله با سد معبر و ضایعات‌فروشان باید توجه بیشتری به این موضوع داشته و با جدیت بیشتری ورود داشته باشد تا شهر را از معضل و چالش سدمعبر برهانیم.

مرتضی منافی می‌افزاید: توجه به نیروهای انسانی شاغل در حوزه خدمات شهری با در نظر گرفتن ضوابط تشویقی جهت کار در این حوزه مدنظر قرار گیرد.

وی اضافه می‌کند: امروز دیگر وجود سدمعبر در شهر معنا و مفهومی ندارد و شهرداری باید با همراهی و استفاده از ظرفیت سایر ارگانها به وظیفه خود در مقابله با این پدیده مزاحم مقابله کند.

رییس کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست شورای اسلامی شهر ارومیه تصریح می‌کند: در این زمینه شورای شهر طی هفته آتی جلسه ای با تمام دستگاه‌های مرتبط برگزار و نحوه همکاری و همراهی آنها مشخص شود.

وی ادامه می‌دهد: همچنین طی جلسه مذکور باید برابر قوانین و مقررات در خصوص نحوه مقابله با مشاغل مزاحم و سدمعبر تصمیم گیری و هماهنگی های لازم  انجام شود.

 منافی همچنین تأکید می‌کند: دکه های فاقد مجوز فعالیت باید شناسایی شوند و پیگیری جمع‌آوری آنها در دستور کار باشد.

وی عنوان می‌کند: در جهت حمایت از دستفروشان شهرداری ساماندهی را در مجموع برنامه های خود قرار دهد و همچنین برای ساماندهی دستفروشان حاشیه خیابان‌های استاد شهریار، شهید عطایی، اول بزرگراه والفجر و ... شهرداری کانکس های شیک و متحدالشکل ایجاد و در اختیار دستفروشان متنوع از جمله اسباب بازی فروشی‌ها ، پلاستیک فروشی‌ها، میوه فروش‌ها، لباس فروشی‌های کنار خیابانی، کتاب فروشی‌ها و واکسی و ... با قیمت استثنایی قرار دهد.

منافی یادآور می‌شود: باید ساماندهی و ترویج فرهنگ استفاده شهروندان از این مکان‌ها برای درآمدزایی دستفروشان اتفاق افتد و هم دستفروشان و هم شهروندان رغبت مراجعه به این مکان‌ها را داشته باشند و همچنین خدمات رفاهی و عمومی جهت استفاده شهروندان نیز در این مکان‌ها احداث شود.

در هر حال نبود نظارت کافی بر معابر عمومی موجب بی نظمی شدید در خیابان‌های اصلی شهر شده است. این معضل امروزه به یک چالش جدی برای شهروندان تبدیل شده و ابتدایی‌ترین وظایف قانونی آنها به راحتی زیر پا گذاشته می‌شود و عابران پیاده برای تردد، مجبور به عبور از داخل خیابان‌های اصلی هستند که مشکلات حادثه ساز و ایجاد ترافیک دستاورد آن است لذا می‌طلبد هر چه سریع‌تر فراتر از اظهارنظرهای مختلف و برگزاری جلسات متعدد تدابیر لازم اندیشیده شود.

انتهای پیام/

ارسال نظرات