NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

تعاون؛ بخش مغفول اقتصاد

4935 واحد تعاونی در آذربایجان غربی راکد است

تاریخ انتشار: 1401/06/09 | 11:29

یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشور "تعاونی‌ها" هستند. این واحدها می‌توانند با بهره‌گیری و استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های اقشار مختلف مردم مرهمی برای درمان دردهای جامعه از جمله فقرزدایی، اشتغالزایی و افزایش رفاه اجتماعی جامعه باشند.

به گزارش نای قلم، بخش تعاون به دلیل دیدگاه‌های غلط و کم اعتمادی که در جامعه نسبت به آنها وجود دارد، برخی تصمیم‌گیری‌ها، قوانین و باور اندک به کارایی و توانمندی‌های تعاونی‌ها، هنوز جایگاه شایسته خود را با وجود تأکیدات قانونی به دست نیاورده‌ و با مشکلات متعددی مواجه است.

اقتصاد مردم‌نهاد سالیان سال است که علی‌رغم شعارها و اعتقاد مسئولان به آن، همچنان نسبت به دو رکن دیگر اقتصاد یعنی بخش دولتی و خصوصی فاصله دارد.

نکته قابل اهمیت، هزینه توجیه‌پذیر و غیرقابل مقایسه اشتغالزایی در بخش تعاون نسبت به سایر بخش‌های اقتصادی است، به طوری که براساس آمار اعلام شده هزینه سرانه اشتغال‌زایی در بخش تعاون یک چهارم هزینه اشتغال‌زایی برای هر نفر در بخش غیرتعاونی است و این مهمترین ارزش افزوده بخش تعاون نسبت به سایر بخش‌های اقتصاد محسوب می‌شود.

اشتغال‌زايي، تقويت بخش تعاوني، افزيش سهم بخش تعاون از اقتصاد در راستاي اجرايي کردن سياست هاي كلي اصل 44 قانون اساسي، ارتقاي فرهنگ مشاركت در فعاليت‌هاي اقتصادي و اجتماعي و ايجاد نگرش‌هاي مثبت به بخش تعاون از عمده تاثيرات بخش تعاون بر اقتصاد است.

در استان آذربایجان‌غربی نيز بخش تعاون به عنوان يكي از اركان اساسي اقتصاد استان با مشكلات و چالش‌هايي روبرو بوده و در راستاي نهادينه كردن باور تعاون نيازمند تغيير نگرش در حوزه مديريتي و تغيير فرهنگ در حوزه كنشگران اجتماعي ضروري به نظر مي رسد تا ساختارهايي كه تقويت‌كننده بخش تعاون است، ايجاد شود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی، شمار شرکت‌های تعاونی ثبت شده در این استان را هفت هزار و ۲۸ مورد اعلام می‌کند که از این تعداد دو هزار و ۹۳ تعاونی در استان در بخش‌های تولیدی، توزیعی و خدماتی فعال و چهار هزار و ۹۳۵ مورد به دلایل مختلف از جمله انحلال، برگزار نکردن مجمع یا اتمام مأموریت راکد هستند.

علی دهقانی که در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، می‌گوید: پرونده ٣٢ واحد تعاونی مشکل‌دار نیز بررسی شده است که 12 واحد به چرخه تولید بازگشته‌اند.

به گفته وی، براساس قانون برنامه پنجم توسعه، سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی تا پایان برنامه پنجم توسعه باید به ۲۵ درصد افزایش می یافت که محقق نشده است و در حال حاضر این سهم بین پنج تا هشت درصد است.

دهقانی عدم اعتقاد به تعاونی‌ها و سنگ‌اندازی‌ها را عامل عقب‌ماندگی بخش تعاون عنوان می‌کند و در خصوص سهم تعاون در اقتصاد استان اظهار می‌دارد که نهادهای مسئول باید سهم تعاونی‌ها را در بخش‌های مربوط به خود ارائه دهند تا جمع‌بندی صورت گیرد.

او تعداد شاغلان بخش تعاون استان را نیز 32 هزار و 866 نفر اعلام می‌کند و می‌افزاید: این رقم ۳.۹ درصد نسبت به یک سال پیش از آن، افزایش داشته است.

*وضعیت رو به رشد واحدهای تعاونی در استان

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان در عین حال وضعیت واحدهای تعاونی در استان را رو به رشد ارزیابی و اظهار امیدواری می‌کند با اصلاح قوانین حوزه تعاون، اعطای تسهیلات و تقویت شرایط زیرساختی آنها شاهد افزایش سهم تعاون در اقتصاد ملی و استان باشیم.

او در بخش دیگری از سخنان خود به انجام صادرات در بخش تعاون اشاره می‌کند و می‌گوید: سال گذشته توسط فعالان این بخش به ارزش ۵۴ میلیون دلار صادرات انجام گرفته است که حدود ۱۰ میلیون دلار، مربوط به محصولات تولیدی شرکت‌های تعاونی‌ مستقر در استان بود.

دهقانی همچنین از اجرای آموزش‌های مربوط به فعالان بخش تعاون در حوزه مهارتی در آذربایجان غربی خبر می‌دهد و تاکید می‌کند: در این بخش، ۷۰ درصد افزایش را طی یکسال گذشته نسبت به سال پیش از آن شاهد هستیم که البته مدیران تعاونی‌ها نیز در آن مشارکت داشتند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی با اشاره به راه اندازی مرکز نوآوری توسعه تعاون استان طی آینده نزدیک در هفته تعاون امسال، اذعان می‌دارد: تعداد شرکت‌های تعاونی دارای شرایط دانش بنیان از یک شرکت به شش شرکت افزایش یافته که به سرعت، روند تبدیل آنها به دانش بنیان را اجرایی خواهیم کرد.

*افزایش ۷۴ درصدی تسهیلات حوزه مشاغل خانگی در آذربایجان غربی

اشتغال خانگی یکی از شیوه‌های موثر اشتغال‌زایی به شمار می‌رود که امروز به منبع مهمی برای درآمد و خانوارها تبدیل شده است؛ افراد با کار در خانه در کنار دیگر اعضاء علاوه بر افزایش سطح درآمد و توسعه کسب و کار به افزایش رفاه و اقتصاد خانواده نیز کمک می کنند.

مزیت ایجاد مشاغل خانگی تا آنجاست که با کمترین سرمایه و هزینه و بیشترین بهره‌وری و ارزش افزوده می‌توان به اشتغال خانگی پرداخت و به سودآوری رسید.

کارشناسان معتقدند مشاغل خانگی از بهترین شیوه‌های کسب و کار برای اشتغال افراد جویای کار به ویژه زنان به شمار می‌رود که ضمن ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، زمینه رشد اقتصادی و کاهش بیکاری را فراهم می‌کند.

دهقانی در این خصوص نیز اظهار می‌دارد که آذربایجان غربی یکی از استان های فعال در حوزه مشاغل خانگی بوده، او سپس اضافه می‌کند: اعتبارات مصوب برای این بخش در استان طی سال جاری ۷۴ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته که این امر نشان دهنده توجه به اشتغال خانگی به ویژه در حوزه بانوان است.

وی یادآور می‌شود در یکسال گذشته ۸۴۶ نفر وام مشاغل خانگی را در آذربایجان غربی دریافت کرده‌اند که میزان پرداختی در این بخش به ۴۱۰ میلیارد  ریال می‌رسد که با اختصاص این میزان تسهیلات، ۲ هزار و ۲۴۵ نفر در آذربایجان غربی صاحب شغل شده‌اند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی یکی از مهمترین برنامه‌های این اداره کل را احداث تعاونی تامین نیاز مشاغل خانگی در استان عنوان می‌کند و می‌گوید: این تعاونی به صورت بازارچه راه اندازی می‌شود و فروش تولیدات این حوزه نیز در دستور کار همین بازارچه است.

به گفته دهقانی در آذربایجان غربی تاکنون در ۹ شهرستان با همکاری شهرداری‌ها این بازارچه راه اندازی شده و در شهر ارومیه هم قصد داریم با همکاری شهرداری چنین اقدامی صورت گیرد.

*نرخ بیکاری در آذربایجان غربی یک رقمی شد

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به کاهش حدود سه درصدی نرخ بیکاری در این استان بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته توضیح داد که این نرخ یک رقمی شده و به ۷.۴ درصد رسید.

دهقانی اضافه می‌کند که این کاهش در حالیست که در کل کشور با افزایش نرخ بیکاری طی بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته مواجه بودیم و آمارها از ۸.۸ به ۹.۲ درصد رسیده بود.

به گفته این مقام مسوول، آذربایجان غربی در حال حاضر رتبه ششم کمترین نرخ بیکاری را در بین استان‌های ۳۱ گانه کشور دارا است.

کد خبرنگار: 983127

انتهای پیام/

ارسال نظرات